Isnin, 13 Februari 2012

Kau Yang Satu - Prt 2



Hari ke - 10, balik keje terus ke pasar tu lagi. Bukak pintu kete, terus ada orang menyapa. "..Takderlah kak, tak nampak pun kucing putih tu hari ni..". Itulah salah sorang yg membantu kak Kim mencari Madan semalam. Rasanya, dia guard di pasar tersebut. " Takperlah, akak cuba cari lagi..", saja jawab camtu. Sebenarnya dlm hati dah rasa sikit kecewa " Hah ah, cuba2 lah cari lagi....", sambungnya lagi. Melilaulah kak Kim bersama anak mencari kucing putih ( Madan ) di serata pasar dan kawasan sekitarnya.

Hampa ..... tiada.... Bekal makanan yg kami bawa, kami sedekahkan pada semua kucing2 yg berkeliaran di pasar tersebut. Beriya2 mereka makan. Tersentuh hati, kalau boleh nak bawak mereka semua balik.... kalau boleh, nak bagi mereka hari2 makan... Sambil mengusap kepala salah sekor kepala yg sedang makan tu, kak Kim berbisik... "..nanti senang2, mama datang lagi...". Tak sempat nak snap gambar2 kucing2 tersebut, sbb kamera tinggal dlm kereta.

Tiba2, En. Guard tadi menyapa lagi. " Ada sorang perempuan tu, dia rajin datang sini bagi kucing2 kat sini makan...". " Oh, iya ker...", Alhamdulillah. Senangnya hati kak Kim mendengarnya. Kalau ada kesempatan nak sangat kenal dgn perempuan hati mulia itu. Hari beransur gelap... kami pulang sekali lagi dgn rasa hampa dan kecewa tp tetap bersyukur ada insan yg sudi bersedekah pada kucing2 disini walaupun bukan hari2.

bersambung......





14 ulasan:

  1. Betul2 tersentuh..
    Ibu kucing yg selalu tumpang makan kat umah kak di Seremban, baru2 ni dibaham oleh klu tak salah 3 ekor anjing.. around 3am. Anak kak dengar bunyi anjing bising2,& dia nampak anjing2 tu sedang heret sekor kucing & next morning ibu kucing tu dah terbaring mati.
    Sedih betul..

    BalasPadam
  2. harap sgt akak jmpe die... x sabar nk bc smbgn die...

    BalasPadam
  3. 15KM...jauh tu abg madan jalan. dia lupe jalan pulang ke atau ada manusia yg tak berhati perut buang dia.

    abg madan pulanglah...kami semua rindu kat kamu.

    BalasPadam
  4. Harap abg madan selamat....

    BalasPadam
  5. Abang Madan ni kenapa buat perangai macam Angelina dulu.....lari dari rumah ke? Tak seronok tau hidup di jalanan.....Aunty Kim tak buat poster ke tampal kat kawasan keliling rumah? Kita sedih ni....purrr....meow!

    BalasPadam
  6. saya silent reader suka baca citer madan n adik-adiknye. sedih saya baca citer madan hilang nih. harap Kim n family bersabar.moga-moga abg madan ditemui.saya pun sayangkan kucing dan tau camana rasa kehilangan tu. nangis baca pasal madan....

    BalasPadam
  7. suspennya baca citer akak ni...

    BalasPadam
  8. sambung lagi kak!! i miss madan..huhu

    BalasPadam
  9. kak.. buat poster tampal kat sekitar pasar tu kak.. boleh juga

    BalasPadam
  10. salam kak kim. walaupun cuma kenal anak2 kak kim semua tu kt blog ni je tp dh rasa mcm anak2 sendiri dh. bila ada anak2 kak kim yg hilang x balik2 mcm merah aritu sy pn susah hati sama. ni plak abg madan hero blog kak kim ni. xde abg madan nk masuk jenguk blog kak kim ni pn rasa sayu smcm je. sesapa yg ada anak2 bulus msti faham sgt apa yg kak kim rasa sekarang ni. harap kak kim sabar dan tabah selalu dlm keadaan mcm ni. doa sy utk akak, ramadan dan anak2 selalu.

    BalasPadam
  11. salam, insyaallah ader rezki jmp la abg.madan 2 nanti...kami smua doakan yg terbaik tuk kak kim....

    BalasPadam
  12. bangun pagi dah doa semoga abang Ramadhan selamat...pastu nangis

    harap sangat good news. cam nie la masa Sayang sminggu tak balik aritu...hari2 berdoa.

    BalasPadam
  13. kak kim...org dah pesan jgn wat part2 lagi...makin sedih tau!

    BalasPadam