Selasa, 14 Februari 2012

Dia Yang Satu - Prt 3


Hari ke - 11. Kali ni, kak Kim pergi tengahari pula ke pasar tersebut. Masih ada proses jual beli tp kebanyakkanya dah sibuk mengemas barang masing2 untuk pulang. Tempat pertama yg kak Kim tuju, tempat mula2 jumpa Ramadhan hari tu. Pusing kali pertama, hampa tak nampak pun kelibat kucing warna putih.

Pusing kali ke 2, eh... macam nampak bayang2 kucing warna putih bawah kereta. Kali ini, mmg kak Kim dah ready habis. Pintu kereta, cage dah sedia terbuka. Berjalan pelahan bagai siput sambil mengetap bibir supaya tiada satu suara pun yg terkeluar, takut nanti Ramadhan terkejut dan lari lagi. Bila dah dekat sambil melutut, dgn suara paling lembut panggil nama Ramadhan. Dia pandang... Pelahan2 hulurkan ikan rebus ke arahnya. Sebaik saja dia bangun dan melangkah keluar sikit utk mencapai ikan rebus, sepantas kilat kak Kim sambar tangannya. Maaflah, Ramadhan. Mungkin cara mama kasar, mungkin tangan, badan abg Madan sakit2 sbb mama cengkam dan tarik abg Madan dgn kuat sekali. Teruskan masukkan dlm cage yg mmg dah tersedia terbuka. Tiba2, teringat iya ker ini Ramadhan...?. Terus periksa muntotnya. Sah ada ball dan saiznya kecik.


Inilah gambar-gambar Ramadhan, setibanya di rumah......


















45 ulasan:

  1. madannnnnnn!! madan dah ada kat rumah dah.. yeah yeah! yeah!

    BalasPadam
  2. Yeahhhhh Yeahhh .. Abg Madan dah balik.. seronoknya..... tumpang happy....

    BalasPadam
  3. alhamdulillah..abg madan..nebes tau! jgn main jaoh2 lagi tau..mcm lain pulak madan..

    BalasPadam
  4. Alhamdulillah.. Abg Madan is back. Really miss u Abg Madan. Thank Allah for all the bless..

    BalasPadam
  5. Alhamdulillah!. Abang madan dok umah leklok tau.. jangan bagi mama kim susah hati lagi tau!

    BalasPadam
  6. Alhamdulillah akhirnye Kim dpt gak bawak Madan balik.Saya pun tumpang happy.bolehla baca kisah Madan lagi...

    BalasPadam
  7. mmg madan, kalau tak silap sya yg dah lama baca blog ni. oh madan, cepat sihat. hanya kerana kucing yg bernama madan ni, ramai sedih.

    BalasPadam
  8. DAH KURUS SIKIT ABG MADAN..
    abg madan jaga diri baik2 eh.. jgn la merayap keluar jauh2 sgt.. manusia ni susah nak diduga syg. mcm2 diorang boleh buat pada kamu tu

    BalasPadam
  9. Alhamdulillah syukur ke atas Nya.

    yes he is Madan. tgk muka poyo dah cam.

    agak2 apa yang dia traumakan yer? kurus lak tu....
    kepada yang membuang Madan sekiranya benar...ingat2 lah Allah maha adil

    BalasPadam
  10. Kesian abg madan.. muka demok da jadi kurus.. Selamat pulang abg madan... duk umah.. jgn merayau lagi yer..

    BalasPadam
  11. alhamdulillah...abg madan selamat diberkas oleh kak Kim..hak hak hak..tp mmg betulla..abg madan dh kurus dr dulu...(dulu nampak PERKASA..muahaha)

    jaga diri ek abg madan!

    BalasPadam
  12. Alhamdulillah...akhirnya berkat doa dan harapan semua yang sayang abg madan..akhirnya abg madan dijumpai...nampak kurus abg madan..muka pun nampak comel jer..tecik sikit..ilang sikit muka ensem brutal dia tuh..hehehhe....nampak kt tangan kt kak kim kesan cakar abg madan itu hari kan...tak pe kak berbaloi pencarian akak selama kehilangan dia..
    lepas nih jangan lah abg madan jejalan jauh lagi yerr..cian kt mama dah risau hingga tk lalu makan tido lagik...:(
    suker suker abg madan dh balik..yeayyy yeayyy!!

    BalasPadam
  13. pas ni jadikan abg madan indoor cat je kak kim..demi keselamatan dia..huhuhu..kat umah saya ni pom ada 3 ekor. saya memang jadikan mereka indoor cat. risau apa-apa yg buruk berlaku pada mereka. memang x bagi kuar umah. tapi kena berikan mainan banyak-banyak agar depa x boring..hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Big Momma... tak semua kucing boleh dijadikan indoor (terutama yang memang asalnya diambil dari jalanan... Cuma kena selalu pantau agar tidak bermain jauh... di rumah ada 13 ekor, 5 ekor je yang totally indoor sebab mereka memang asal indoor (orang kasi) yang lain asalnya strays so memang tak boleh nak dikurung, habis panjat-memanjant dan buat bising minta keluar...

      Padam
    2. kucing sy 2 yang stary kat tp sekarang totally indoor sbb amik diorang masa umur 2 bulan...kuar rumah terjengket2 takut...org rumah sebelah balik, mcm kilat masuk rumah...mmg lawak

      Ramadhan, jgn buat mcm tu lg...please, aunty cian dkt mak kamu..nia dah xde, kamu kene jga diri baik2...walaupon otai, org akan selalu dengki dgn kamu

      jgn lupe report dkt mak sape yg buat kamu ye

      Padam
  14. Alhamdulillah... gembiranya dengar berita ni. Rasa macam nak peluk kak kim. nak pelok abg madan. rasa mcm nak nyanyi2 keliling pokok, nyanyi jelajah bukit sambil pakai sari... berita abg madan ni buat hati gembira. terima kasih kak kim sudi share kisah ni ngan kami semua. ailebiu lah

    ~Chika & Nomi
    (yg nak pakai sari tu Nomi tau)

    BalasPadam
  15. muka memang macam abg madan...berjaya jugak kak kim cari dier...

    kite taktau nak cari moja kat mane.. :((

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kucing2 kak e yang hilang dah cari sekitar kawasan perumahan dan letak poster merata tapi tak jumpa... kak e tak rasa orang/jiran buang...mungkin membawa diri untuk mati :((

      Padam
  16. Alhamdulillah... abang Madan kini dalam keadaan selamat di pangkuan keluarga tercinta... Rasa terharu sangat mendengar berita gembira ini...

    Sebenarnya, kes buang kucing orang/jiran ni memang berlaku dan diakui sendiri oleh beberapa orang dihadapan kak e (kak e marah sungguh kat dorang tu walaupun yang dibuang itu bukan kucing kak e... sedih kenangkan nasib kucing2 orang yang suka2 dibuang dengan alasan jahat/gaduh)

    Kalau kak e, pasti akan buat flyer dan sebarkan kat kawasan perumahan agar jangan ada orang yang suka2 buang kucing peliharaan orang - sebut kat situ esok2 nanti dia pula dapat balasan dan rasa camna kehilangan sesuatu yang disayang!!!

    *mode - tak puas hati dengan perbuatan tak bertanggungjawab -

    BalasPadam
  17. Syukur..madan buat suma reader suspen jer...dh..pasnie tkmo maen jaoh2..nnti kena culik lagi...penat ma2 Kim cari tau...ishhhh..madan oh madan

    BalasPadam
  18. salam...alhamdulillah...syukur kehadratnya dipertemukan jua abg.madan ngan kak kim...kuarantin dulu abg.madan 2, biar dier relax2 kat dlm umah...happy sgt abg.madan dh balik...

    BalasPadam
  19. alhamdulillah... ;)

    BalasPadam
  20. alhamdulillah sudah selamat!!!

    BalasPadam
  21. eh kesiannya...abg madan da kurus... :(

    BalasPadam
  22. Madan, dunia luar ni bukannya bagus sangat. Silap teroka tak makan kamu. Apapun syukur kamu balik dah...

    BalasPadam
  23. Syukur abg madan dah balik. Syukur ya Allah di atas kurniaan mu keselamatan dan kesihatan yg baik untk abg madan. Kak kim jg abg madan baik baik yer. Kami sume sayangggg abg madan

    BalasPadam
  24. alhamdulillah.. syukur syukur syukur abg madan dah balik.... sejak mula baca part 1, kita sampai termimpi2 pasal abg madan... risaukan keadaan dia

    sayu tengok dia tidur berbantal tu.. agaknya memang dia syukur betul dapat balik rumah balik

    BalasPadam
  25. Alhamdulillah...selamat jumpe semula. Satu pengajaran buat abang madan...lain kali nak jenjalan ikut mama ok.

    BalasPadam
  26. gambar mula2 tu mmg tak cam yg itu abg Madan, tp yg last sekali tu mmg la mcm dia. cara jalan tu pun sah2 mcm abg Madam :(
    sian abg Madan dh kurus

    BalasPadam
  27. Alhamdulillah.. abg madan blk jgk kt mama kim.. Allah Maha Penyayang.. DIA tau mama kim trlalu rindu kt abg madan.. xper lps ni jgn bg abg madan jln2 sgt..

    BalasPadam
  28. alhamdulillah.... ramadhan dah balik.... lega..sangat lega....

    BalasPadam
  29. ape la ko ni madan.....tapi ilang dah muka org tua ko ye madan....nampak mcm makin muda la plak....

    BalasPadam
  30. a'ah la..asal madan nampak muda lak ni..hehe

    BalasPadam
  31. Alhamdulillah... syukur sgt² abg madan da blk... =))
    hrp sgt aritu bkn dia kat psr tu...
    tp rupa²nya betul dia ea...
    ape²pun, jika betul ade org dah buang abg madan kat psr tu, mudah²an org tu akan terima balasannya nanti...
    syabas kak kim sbb berjaya jumpa abg madan n slmt bwk dia blk umah semula... Alhamdulillah... =)

    BalasPadam
  32. gamba terakhir mmg btol2 mengonfemkan yg itu adalah abg madan kesygn kak kim n kite semua...madan cepat2 recover ye...kami syg kamu...=)-umi

    BalasPadam
  33. Alhamdullilah.....Abg Madan dah balik. Mula2 tgk betul ke tu Abg Madan sbb dah kurus & muka x tembam. Bila tgk gambar yag last tu betul kata geng2 semua memang style Abg Madan.

    Banyak-banyak rest and eat...eat...more!

    LOL,
    Mika+Yong

    BalasPadam
  34. Alhamdulillah abg madan selamat..

    BalasPadam
  35. Sigh....lega Abang Madan dah balik. Aunty Kim, moh kita exchange Abang Madan dengan Sebastian. Dah terjamin Abang Madan jadi indoor cat...teeheehee....purrr...meow!

    budak yang pernah lari dari rumah,
    Angelina

    BalasPadam
  36. alhamdulillah..madan..jgn g jauh2 lg yer..kesian kat mama kamu dan semua yg syg kamu ni...

    makan byk2..tido sepuas2nyer yer...
    kesian kurus xterurus...mesti madan
    teringat2 apa yg dia dah alami diluar sn..
    madan kasih syg dan doa mama kamu yg menguatkan
    pertemuan kamu semula..jgn xdgr kata mama yer...

    ery,memet & family...

    BalasPadam
  37. maaf ya...sy ni sll juga ikuti pasal madan ni...dok terbelek2 lg dr td betol ke madan betol ke....mmg lain btolll muka jd kecut..jd pendek cket...tp yg rs2 mcm kompom tander kat dahi kaler kunin ngn mata stim dia tu...kami semua syg madan....mmmmuah2 cepat2 pulih ya yayang...

    BalasPadam
  38. Mami loves to have dear friends, so I introduce myself flowers and I
    I'm a Pussycat, which was accepted and was lucky enough to have a mother, who gives me lots of love, and that gave me the name of Kika
    How I get dear friends invites you, be my friend, you will find more friends who already know, they are also my Freunde.Letzte week I've completed 500 followers, i.e. little friends!
    On 24 January I 500 followers decided a game machen...eine lot photo, your (animals) but only a portion of the body "hence the name of the draw has name hidden hidden"
    I want to move my friends or (the)
    I'm waiting for your photos and visits
    Turrinhas Miaumiau like

    Kika ♥ ♥ ♥

    BalasPadam
  39. wah ! alhamdulillah !!! dh blk dah..yeaaayyyy..
    kucing saya yg hilang sebulan tu dh blk 2 ari lps...syukur sngt2.. :)

    BalasPadam
  40. syukur Alhamdulillah A.Madan akhirnya dijumpai...moga2 cepat hilang trauma n fobia tu..mkn byk2 bior jd debab balik ye...

    BalasPadam