Jumaat, 11 November 2011

Si Oren



Tengok idung dia, comot. Gigi pun dah rongak. Badannya kurus tp tercover dek bulunya yg agak panjang. Mana taknya, hari2 keje selongkar tong sampah. Menyusur longkang2, kot2 ada sisa rezeki yg terbuang untuk dijamah. Sedihkan, mmg sedih...

Terbongkok2, terintai2. Kalau dapat benda utk dimakan, Alhamdulillah. Kalau takder, kecewalah, putih mata, putus asa.. Ah, mereka tidak begitu. Takder istilah, kecewa, putih mata jauh sekali menyalahkan sesiapa. Mereka terus melangkah gagah, mencari rezeki ditempat lain pula.. Hebatkan mereka ?

Uh... terlebih emosi kak Kim ni. Melalut kemana-mana. Sebenarnya nak cite pasal si Oren kucing jalanan ni, tp kak Kim panggil dia si kembang sbb ekor dia kembang. Taklah kembang sgt yg pasti lebih kembang dr ekor abg Madan yg mmg tak cantik tu..he..he..

Sian tengok dia merayau2 tak tentu hala camtu. Ingat nak ambik dia, nak bela. Si kembang ni pun ok dgn 'anak2' kak Kim yg lain. Cuma problemnya dgn yg ini. Mmg tak boleh jumpa. Diperambatnya habih...

'
'
'
'
'
'
'
V

"..Hoi, jangan ko berani2 dtg umah aku.
Kalau aku jumpa, aku siat2 daging ko..
Lebih baik ko blah, sebelum temperature aku meletop..."



Keputusannya, bela diluar rumah sajalah. Datanglah rumah bila2 masa, ada rezeki kita makan sama2, ok..





12 ulasan:

  1. wan nor syahira ahmad11 November 2011 10:29 PTG

    teringin sy nak jadikan anak angkat tp apakan daya, jauh sgt skrg ni... InsyaAllah mungkin ada rezeki sy dptkan kucing jalanan sbg anak angkat thn dpn... semoga d permudahkan segalanya oleh Allah S.W.T... (teringat kata2 mak, satu kebaikan kita beri, 10 d balasnya...)
    Semoga kak kim sekeluarga juga sentiasa beroleh rahmat d atas segala kebaikan itu...Aminnn

    BalasPadam
  2. haih la abang madan.... ~_~''

    BalasPadam
  3. abang madan rase tergugat la akk..biarla..asl ade rezeki blh la die jamah sekali..

    BalasPadam
  4. Relax la Abg Madan..share Mama Kim sama-sama

    BalasPadam
  5. saya bela kucing luar umah 7 ekor kat dapur... 3 ekor kat depan...dalam rumah sekor (belaan rasmi) hahaha

    BalasPadam
  6. kan kak kim...bila kt ada rezeki lbh kt share la ngn semua tu...kan...alhamdulillah...cm si abg madan tu je yg brutal selalu..hihihi

    BalasPadam
  7. sama la kita kak kim, cherry saya bela kat luar jer sebab ari2 diorang yang kat umah ni ambush si cherry. tapi cheryy baik2 jer. semoga si kembang oren tak putus asa dtg memujuk abg madan yer:) kasih abg madan

    BalasPadam
  8. Alaaa....Abg Madan relax la.....tapikann...kite pun sama juga...har...har...pantang yg lain lalu!

    LOL,
    Mika+Yong

    BalasPadam
  9. jeles la tu abg madan
    takut saham celebrity jatuh ke? hoho

    BalasPadam
  10. mmg akan ade yg marah kalau kucing luar join skali nk mkn cm a.madan

    Jom Jenguk Anak Singa Buatan

    BalasPadam
  11. garang bebenor abg madan nih!

    BalasPadam
  12. alahh abg madan ni share la sama-sama sian kat Oren taw...

    BalasPadam